AI inzetten in jouw culturele organisatie? 5 ideeën voor 2025
Kunstmatig gecreëerde schilderijen en theaterscripts. Virtuele popsterren. Chatbot-opera. Toegegeven, de grens tussen menselijke en machinale creativiteit lijkt steeds meer te vervagen. Maar AI kan ons ook veel tijd besparen en net meer ruimte maken voor creatie en beleving. In deze blog geven we je 5 ideeën om AI in te zetten in je culturele organisatie in 2025. Alle ideeën kwamen tot stand na een brainstormsessie met, jawel: ChatGPT.
1. Een binnenkopper: gebruik ChatGPT voor je communicatie
Eventbeschrijvingen, nieuwsbrieven, social media, promotieteksten, vertalingen, visuals, … Artificiële intelligentie kan je communicatiemedewerker of copywriter niet vervangen. Maar tools zoals ChatGPT, Jasper of Deepl kunnen hun werk wel een pak eenvoudiger maken door een basisversie te genereren die zij dan finetunen. Of ze gebruiken het om interviews voor te bereiden, een structuur voor een tekst uit te werken of om te brainstormen.
2. Analyseer sociaal-maatschappelijke trends voor je programma
Een programma samenstellen dat jouw doelpubliek nóg meer aanspreekt? Gebruik AI om sociale media en internettrends te analyseren. Door patronen te herkennen in populaire thema’s, kunstvormen of maatschappelijke issues krijg je in een mum van tijd een beter inzicht in wat jouw doelgroep beweegt.
Door patronen te herkennen in populaire thema’s, kunstvormen of maatschappelijke issues krijg je een beter inzicht in jouw doelgroep.
3. Betrek bezoekers met AI-gegenereerde verhalen
Nog een stapje verder gaan? Laat bezoekers een eigen verhaal creëren met AI. Gezinnen of schoolgroepen kiezen bij de ingang van je bibliotheek of cultuurcentrum enkele thema’s zoals ‘avontuur’, ‘detective’ of ‘dieren’. AI maakt dan op basis van hun keuzes een kort en gepersonaliseerd verhaal waarin de bezoekers zélf een rol spelen.
Terwijl ze door je bibliotheek of cultuurcentrum wandelen, vinden ze QR-codes bij verschillende boeken of kunstwerken die extra verhaalelementen onthullen. Bij vertrek ontvangen ze een kopie van hun unieke verhaal als aandenken aan hun interactieve en gepersonaliseerde bezoek.
4. Creëer een hyperpersoonlijke beleving met immersieve kunst
Een extra dimensie toevoegen aan je komende voorstelling of tentoonstelling? Gebruik AI om dynamische kunst te creëren die in real-time inspeelt op de bewegingen en emoties van je publiek.
Denk aan een AI-gestuurde installatie of performance die reageert op gezichtsuitdrukkingen. Zo beïnvloeden je bezoekers de kunstervaring met hun aanwezigheid. Dé ideale manier om een divers publiek aan te trekken dat op zoek is naar interactieve kunst en een persoonlijke beleving.
Met AI creëer je een hyperpersoonlijke en immersieve beleving voor je publiek.
5. Organiseer workshops met AI-tools als ‘mede-kunstenaar’
Je aanbod uitbreiden met workshops die aansluiten op je programma? Zet kunstmatige intelligentie in als ‘cocreator’. Bezoekers kunnen samen met AI een gedicht schrijven of een abstract schilderij maken met tools zoals DALL-E.
Of ze voeren hun emoties of bepaalde thema’s in om een eigen interpretatie te maken van een optreden, voorstelling of lezing. Zo ontdekken ze de creatieve mogelijkheden van AI op een speelse manier. En bovendien blijft de beleving van jouw aanbod langer nazinderen.
Door AI juist in te zetten blijft de beleving van jouw aanbod langer nazinderen.
Lees verder
Digital on Stage: over de digitale toekomst van de podiumkunsten
Wat betekenen nieuwe technologieën, virtuele werelden en kunstmatige intelligentie voor de toekomst van de podiumkunsten? Hoe kunnen we podiumhuizen ondersteunen om digitale voorstellingen te programmeren? En wat hebben kunstenaars nodig om digitale innovaties te integreren in hun werk?