Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Publiek van de toekomst

Staat het publiek van morgen nog wel open voor een traditioneel aanbod? Verwacht Gen Z binnenkort dat jouw cultuurcentrum of podiumhuis performances brengt in de Metaverse? En hoe verhouden een ‘old school’ cultuurbeleving en immersieve technologieën zich de komende 10 jaar tot elkaar? Kortweg: ben jij als cultuurorganisatie klaar voor het publiek van de toekomst? 

Wie is het publiek van de toekomst?

Eén ding is zeker: je publiek verandert. Generatie Z en Alpha groeien op in een wereld die volledig digitaal verbonden is. Hun verwachtingen zijn daardoor ook anders: ze willen flexibiliteit, persoonlijke ervaringen en interactie. En liefst ondersteund door technologie. Denk aan VR-exposities, online streaming of zelfs kunstprojecten in gaming-omgevingen zoals Roblox of Fortnite. 🎮

Maar dat betekent niet dat traditionele cultuurbeleving verdwijnt. Voor veel mensen blijft een fysieke voorstelling of tentoonstelling onvervangbaar, terwijl anderen zich juist aangetrokken voelen tot hybride of volledig digitale ervaringen. We zijn daarom allemaal op zoek naar de juiste balans tussen fysiek en digitaal. En naar de juiste manier om technologie op een authentieke manier in te zetten.

Meer weten over ‘Gen Z’? 

Hoe verandert cultuurbeleving post-corona?

Zeggen dat de coronapandemie de cultuursector blijvend heeft veranderd, is een open deur intrappen. Waar fysiek aanwezig zijn ooit vanzelfsprekend was, hebben online alternatieven de deur opengezet voor nieuwe belevingsvormen. Van livestreams en virtuele tentoonstellingen tot online workshops: cultuur werd plots overal toegankelijk. 

De meest recente Participatiestudie van 2022 bevestigt deze evolutie. De studie toont namelijk aan dat steeds meer mensen online culturele activiteiten hebben ontdekt tijdens de pandemie en dat deze trend niet zomaar verdwijnt. Vooral jongere generaties en mensen met een hogere digitale vaardigheid maken vaker gebruik van digitale cultuurbeleving. 

Wat nemen we mee naar de toekomst?

  • Hybride formats: Veel organisaties blijven experimenteren met een mix van fysiek en digitaal. Denk aan een voorstelling in het theater die je ook live streamt.
  • Nieuwe publieksgroepen: Dankzij digitale alternatieven bereik je mensen die fysiek niet kunnen of willen komen, zoals mensen met mobiliteitsbeperkingen of internationale doelgroepen.
  • Grotere verwachtingen: Het publiek is gewend geraakt aan digitale toegankelijkheid en verwacht dat organisaties hierin blijven investeren.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

  • Zorg dat je je fysieke aanbod versterkt met digitale componenten. 🌐
  • Zet technologie in als een tool om nieuwe publieksgroepen aan te trekken. 📣
  • Blijf leren, experimenteren en aanpassen. Want digitale innovatie stopt nooit. 🎓

Meer weten? Via de webtool van de Participatiestudie kun je zelf data verkennen en inzichten krijgen over de veranderende cultuurparticipatie.

Leestip

Wat is het potentieel van online cultuur? Wat zijn de wensen van het publiek als het gaat om cultuurbeleving? En hoe kun je hier als organisatie op inspelen? DEN onderzocht het samen met Motivaction.

Artikel

Tips uit de gamewereld voor cul­tuur­ma­kers

Tijdens 'Gamechangers @Playtime 20.25' werd CC Brugge voor één dag een digitale speeltuin waar podiumkunsten, beeldende kunst en gaming samensmolten. Ontdek de key takeaways en tips uit de gamewereld voor cultuurmakers.

Innovatieve technologie
Artikel

Dit was For Real Festival 2024

Op vrijdag 29 november kon je tijdens de tweede editie van het For Real Festival in Oostende kennismaken met digitale podiumkunsten. Op het menu? Proeven van en nadenken over cultuur op het snijvlak van innovatie, technologie en het publiek van de toekomst. 

Innovatieve technologie
Artikel

Digital on Stage: over de digitale toekomst van de po­di­um­kun­sten

Wat betekenen nieuwe technologieën, virtuele werelden en kunstmatige intelligentie voor de toekomst van de podiumkunsten? Hoe kunnen we podiumhuizen ondersteunen om digitale voorstellingen te programmeren? En wat hebben kunstenaars nodig om digitale innovaties te integreren in hun werk?
 

Publiek van de toekomst

Events & opleidingen

Bekijk alle events en opleidingen
ma
31.03
Event

Kick-off Digital on stage | met Robbert&Frank Frank&Robbert

13:30 - 17:00
Fysiek
Cultuurconnect
Meer info
di
13.05
Event

DigiCurious inspiratie-event

13:00 - 18:00
Fysiek
Hub-C
Meer info