Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Samen digitaal

De kracht van cultuur? Verbinding 💛. Niet alleen met je publiek, maar ook tussen organisaties, waarden en technologieën. In een tijd waarin digitalisering alleen maar dieper doordringt in àlle lagen van onze samenleving, mogen we niet blind zijn voor mogelijke negatieve effecten. Onze uitdaging als cultuursector schuilt namelijk niet alleen in wat we doen met al die nieuwe technologieën. Maar ook in hoe we samen een digitale toekomst vormgeven die inclusief, duurzaam én ethisch verantwoord is.

Digitale inclusie

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan in de digitale wereld, ongeacht leeftijd, achtergrond, economische situatie, vaardigheden en fysieke of mentale beperkingen? En hoe maak je je diensten of aanbod voor iedereen toegankelijk? 

Het antwoord zit ‘m in verschillende dingen: door in te zetten op educatie, toegankelijke tools en platforms, inclusief ontwerp en betaalbare toegang tot digitale toepassingen. Maar ook door technologische innovatie in de cultuursector net te omarmen in plaats van tegen te houden. 

Want wat is er inclusiever dan een theatervoorstelling in een virtuele zaal kunnen bijwonen als je niet mobiel bent of een agorafobie hebt? Of wat dacht je van een tactiele audiogids waarmee je als slechtziende een kunstwerk kunt beluisteren en voelen? De mogelijkheden zijn legio om cultuurbelevenissen dankzij technologie voor iedereen toegankelijk te maken. 

Inspiratie opdoen? 

Digitale duurzaamheid

Veel organisaties in de cultuursector zetten zich bewust in voor duurzaamheid. Maar sta je weleens stil bij de sociale en ecologische impact van jouw digitale transformatie? 

Minder papierverbruik is één ding. De keerzijde: datacenters verbruiken énorme hoeveelheden energie. Wist je bijvoorbeeld dat als je 5 e-mails verstuurt, je net zoveel CO2 de lucht in pompt als 1 boom terug kan opnemen? Hoog tijd dus om digitale keuzes te maken die toekomstige generaties ten goede komen. 

Benieuwd welke bijdrage jij als organisatie kan leveren om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen? 

Digitale ethiek

Hoe blijven we trouw aan onze culturele en maatschappelijke waarden in een digitale wereld? Dàt is de centrale vraag binnen digitale ethiek. In de cultuursector waar traditie, creativiteit en innovatie samenkomen, is digitale ethiek essentieel om zowel makers als publiek te beschermen. 

Een paar spanningsvelden om als cultuurorganisatie rekening mee te houden: 

  • Datagedreven gepersonaliseerde bezoekerservaringen versus privacy en gegevensbescherming
  • Digitale toegankelijkheid van cultuur versus privacy en gegevensbescherming
  • AI versus auteursrechten en eerlijke vergoeding van artiesten
  • Generatieve AI versus creatieve processen
  • AI versus objectiviteit van informatie 
  • Westerse AI-systemen versus bias en representatie 

Je raadt het al: transparantie naar je publiek, een duidelijke regelgeving en ethische richtlijnen op maat van onze sector dringen zich op. Het goede nieuws? Door bewust om te gaan met technologie en haar impact kan onze sector niet alleen innoveren, maar ook bijdragen aan meer authenticiteit, vertrouwen en inclusiviteit. 

In de cultuursector waar traditie, creativiteit en innovatie samenkomen, is digitale ethiek essentieel om zowel makers als publiek te beschermen.
Onderzoek

Digitale inclusie en de bib, een perfecte match?

Digitale inclusie is niet meer weg te denken uit de bib. Maar er concreet mee aan de slag gaan is nog niet zo evident. Waar begin je? Wat zijn de best practices? En met wie kun je samenwerken? 

Samen digitaal
Tool

Duurzaam digitaal: minigids met tips voor jouw werking

De laatste jaren zette de cultuursector hard in op digitaal werken. De ecologische en sociale impact van de digitalisering is echter voor veel cultuurhuizen nog onbekend. Hoe ontwikkel je als organisatie een duurzame digitale strategie? 

Samen digitaal
Artikel

Is di­gi­ta­li­se­ring altijd duurzaam?

Vaak denken mensen bij duurzaamheid aan hernieuwbare koffiebekers, isoleren en sorteren. Maar leg jij de link met digitalisering? Ook in onze digitale wereld bestaat er een énorme hoeveelheid afval. 

Samen digitaal